KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Trzech laureatów olimpiady historycznej

Tytuł laureata XIV Ogólnopolskiej Olimpiady Przedmiotowej im. mjr. Marka Gajewskiego "Losy żołnierza i dzieje oręża polskiego w latach 972-1514. Od Cedyni do Orszy" zdobyli trzej reprezentanci naszej szkoły. Uczniowie klasy II mat-fiz Julian Reszka i Igor Banaszczak ex-aequo zajęli 12 miejsce, a Tobiasz Tatar z klasy III hum miejsce 14. Do olimpiady uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem p. Macieja Błaszczyka.

W dniach 18-19 czerwca 2021 r. w Warszawie 56 finalistów, posiadających już uprawnienia zwalniające z matury z historii, zmierzyło się w 7 konkurencjach rozegranych na terenie Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Narodowego i Warszawy. Uczestnicy pisemnie odpowiadali na pytania dotyczące barwy i broni, malarstwa batalistycznego, geografii militarnej, herbów oraz obrazu Jana Matejki "Bitwa pod Grunwaldem". W części ustnej była prezentacja wylosowanego eksponatu broni i oprowadzanie po wybranym obiekcie średniowiecznej Warszawy.

W sobotę 19 czerwca miało miejsce uroczyste złożenie kwiatów na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie i podsumowanie finału w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.

Warto odnotować, że od roku 2014/2015 tytuł laureata olimpiady "Losy żołnierza..." zdobyło już 13 uczniów naszej szkoły. Od 2017/2018, od kiedy olimpiada spełnia warunki olimpiady przedmiotowej, zwolnienie z matury z historii uzyskało 12 uczniów.

Serdecznie gratulujemy naszym uczniom oraz ich opiekunowi Panu Maciejowi Błaszczykowi!