KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ranking szkół

Zgodnie z postanowieniem Kapituły Rankingu – szkoły ponadgimnazjalne w Polsce są oceniane za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach przedmiotowych i zawodowych, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych, wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz ocena szkoły przez kadrę akademicką. Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych są protokoły komitetów głównych olimpiad przedmiotowych, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur z przedmiotów obowiązkowych i przedmiotów dodatkowych oraz własne badanie ankietowe przeprowadzone przez Fundację Edukacyjną Perspektywy wśród kadry uczelni akademickich w całej Polsce.

II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Tomaszowie Mazowieckim w tym rankingu corocznie zajmuje wysoko punktowane miejsca wśród szkół ponadgimnazjalnych w kraju:

rok szkolny 2017 / 2018

  • 91 miejsce w Polsce
  • 6 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2016 / 2017

  • 146 miejsce w Polsce
  • 13 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2015 / 2016

  • 175 miejsce w Polsce
  • 19 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2014 / 2015

  • 82 miejsce w Polsce
  • 5 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2012 / 2013

  • 110 miejsce w Polsce
  • 9 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2011 / 2012

  • 151 miejsce w Polsce
  • 12 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2010 / 2011

  • 118 miejsce w Polsce
  • 9 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2009 / 2010

  • 171 miejsce w Polsce
  • 12 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2008 / 2009

  • 117 miejsce w Polsce
  • 6 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2007 / 2008

  • 43 miejsce w Polsce
  • 3 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2006 / 2007

  • 94 miejsce w Polsce
  • 5 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2005 / 2006

  • 148 miejsce w Polsce
  • 11 miejsce w województwie łódzkim
  • 1 miejsce w byłym województwie piotrkowskim