KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ranking szkół

Zgodnie z postanowieniem Kapituły Rankingu – szkoły w Polsce są oceniane za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach przedmiotowych i zawodowych, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych, wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz ocena szkoły przez kadrę akademicką. Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych są protokoły komitetów głównych olimpiad przedmiotowych, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur z przedmiotów obowiązkowych i przedmiotów dodatkowych oraz własne badanie ankietowe przeprowadzone przez Fundację Edukacyjną Perspektywy wśród kadry uczelni akademickich w całej Polsce.

Szczególnie warto podkreślić, iż stała obecność szkoły w kolejnych rankingach jest istotniejsza od konkretnego miejsca w pierwszej dziesiątce czy setce w danym roku. Rokroczna obecność szkoły w zestawieniu jest bowiem efektem wieloletniej, systematycznej pracy całego zespołu pedagogicznego, a nie tylko jednorazowym sukcesem osiągniętym dzięki pojawieniu się wyjątkowo zdolnego ucznia.

II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Tomaszowie Mazowieckim w tym rankingu corocznie zajmuje wysoko punktowane miejsca wśród liceów w kraju:

rok szkolny 2020 / 2021Srebrna Tarcza

  • 204 miejsce w Polsce
  • 14 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2019 / 2020Złota Tarcza

  • 174 miejsce w Polsce
  • 13 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2018 / 2019Złota Tarcza

  • 122 miejsce w Polsce
  • 9 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2017 / 2018Złota Tarcza

  • 91 miejsce w Polsce
  • 6 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2016 / 2017Srebrna Tarcza

  • 146 miejsce w Polsce
  • 13 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2015 / 2016Srebrna Tarcza

  • 175 miejsce w Polsce
  • 19 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2014 / 2015Złota Tarcza

  • 82 miejsce w Polsce
  • 5 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2013 / 2014Złota Tarcza

  • 97 miejsce w Polsce
  • 7 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2012 / 2013Srebrna Tarcza

  • 114 miejsce w Polsce
  • 10 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2011 / 2012Srebrna Tarcza

  • 151 miejsce w Polsce
  • 15 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2010 / 2011Srebrna Tarcza

  • 118 miejsce w Polsce
  • 9 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2009 / 2010Srebrna Tarcza

  • 171 miejsce w Polsce
  • 12 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2008 / 2009Srebrna Tarcza

  • 117 miejsce w Polsce
  • 9 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2007 / 2008Złota Tarcza

  • 43 miejsce w Polsce
  • 3 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2006 / 2007Złota Tarcza

  • 94 miejsce w Polsce
  • 5 miejsce w województwie łódzkim

rok szkolny 2005 / 2006Srebrna Tarcza

  • 148 miejsce w Polsce
  • 15 miejsce w województwie łódzkim
  • 1 miejsce w byłym województwie piotrkowskim