KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Szkolne uroczystości

Tradycją naszej placówki stała się organizacja cyklicznych uroczystości szkolnych. Są one integralnym i stałym elementem życia szkoły. Upowszechniają dorobek kulturowy i naukowy, dostarczają doznań estetycznych, a także wywołują aktywność uczniów.

Dzień Edukacji Narodowej

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej odbywa się gala wręczania statuetek "Stefanów". Nauczyciele oceniani są w różnych kategoriach (kategorie uzależnione są od głównego tematu uroczystości). Ogłoszenie wyników poszczególnych kategorii jest poprzedzone występami artystycznymi: muzycznymi, tanecznymi oraz kabaretowymi w wykonaniu uczniów naszej szkoły. Pomysłodawczynią takiej formy cieszącej się ogromną popularnością wśród młodzieży uroczystości jest Pani Mariola Rychlik.

Święto Patrona

W roku 1968 zainaugurowano najważniejszą szkolną uroczystość, jaką jest Święto Patrona. Odbywa się ono zwykle w listopadzie w rocznicę śmierci Stefana Żeromskiego. Trwałym elementem święta pozostały prelekcje dotyczące Patrona, wygłaszane przez naukowców, pisarzy, polonistki naszej szkoły i absolwentów.

Podczas tej uroczystości wręczana jest nagroda imienia Stefana Żeromskiego, przyznawana wyróżniającemu się w nauce i pracy społecznej uczniowi lub uczennicy. Stałym punktem imprezy jest uroczyste rozdanie nagród w konkursach: "O Literacki Laur Arbuza", "Wiedzy o Patronie", "Na najładniejszą pracownię", a także za zwycięstwo w turnieju piłki siatkowej o Puchar Dyrektora II LO.

Bohaterami święta są corocznie uczniowie klas pierwszych. Podczas uroczystej ceremonii składają przyrzeczenie na sztandar szkoły. Od tej chwili stają się pełnoprawnymi Arbuzami.

Święto Patrona to także okazja do spotkania z ciekawymi ludźmi, skonfrontowana doświadczeniem absolwentów, zawsze obecnych podczas święta, z bieżącym życiem szkoły.

Dzień Ucznia

W ostatnim dniu nauki przed Świętami Bożego Narodzenia w naszej szkole odbywają się corocznie wigilie klasowe, kiedy to obdarowujemy się upominkami i składamy sobie życzenia. Towarzyszy im wspólna zabawa. Odbywają się również konkursy związane tematycznie z tymi świętami.

Dzień Narodów

Dzień Narodów obchodzony jest od roku 1993 w pierwszym dniu wiosny. Co roku towarzyszy mu hasło, które nawiązuje do tematu wiodącego, ogłoszonego przez ONZ.

Zwyczajowo przeprowadzone są tego dnia konkursy na najlepszą prezentację stoiska narodowego, przy ocenie pod uwagę brane są potrawy z wybranego kraju, wystrój stoiska i sposób prezentacji.

Podczas zajęć w pracowniach uczniowie przygotowują dyskusję, debatę lub konkurs na jeden z zaproponowanych tematów dotyczących m.in. edukacji dla pokoju i tolerancji, praw człowieka, promowania dziedzictwa kulturowego lub ochrony środowiska naturalnego.

Dzień Narodów wpisał się na stałe w terminarz dni świątecznych ważnych dla budowania szkolnej tożsamości.

Śladem naszego liceum poszło wiele szkól, które w ostatnim czasie podjęły podobne działania edukacyjne.

Ostatni Dzwonek

W ostatnim dniu nauki dla abiturientów odbywa się uroczystość zwana Ostatnim Dzwonkiem. Uczniowie klas drugich podsumowują w formie scen kabaretowych trzyletni pobyt kończących szkołę uczniów klas trzecich. Uroczystość kończy się wręczeniem koleżankom i kolegom drobnych prezentów od całej społeczności II Liceum.