KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

II Liceum Europejską Szkołą Praworządności

Zakorzenioną tradycją naszej szkoły jest szeroki udział młodzieży w wielu konkursach i olimpiadach o tematyce historycznej, społecznej, filozoficznej i europejskiej. Tym razem nie było inaczej. Dużą popularnością i zainteresowaniem cieszą się przedsięwzięcia Centrum Organizacji Przedmiotowo - Tematyczno-Interdyscyplinarnych Olimpiad Społeczno-Historycznych z siedzibą w Białymstoku. Uczniowie mają do wyboru pięć olimpiad: Olimpiadę Wiedzy o III RP, Olimpiadę Wiedzy o Prawach Człowieka w Świecie Współczesnym, Olimpiadę Wiedzy o Unii Europejskiej, Olimpiadę Wiedzy Historycznej oraz Olimpiadę Wiedzy o Społeczeństwie. Każdego roku liczna grupa humanistycznej młodzieży szczególnie zainteresowana olimpijskimi zmaganiami sprawdza i jednocześnie poszerza swoją wiedzę z dziedzin, które są im bliskie. Zwieńczeniem i podsumowaniem ich naukowych osiągnięć jest Ogólnopolski Ranking Olimpijski. W tym roku mamy zaszczyt pochwalić się statusem Srebrnej Europejskiej Szkoły Praworządności RP 2020. Świadczy to niewątpliwie o bardzo wysokim poziomie edukacji społecznej, europejskiej, prawnej, z dziedziny praw człowieka i historycznej w naszej szkole. Otrzymaliśmy Logo Srebrnej Szkoły 2020, Dyplom i gratulacje oczywiście "zdalne".

Nauczyciele historii i wiedzy o społeczeństwie są dumni z nietuzinkowej młodzieży, ich sukcesów i wyróżnienia dla naszego liceum.

2 Liceum Europejską Szkołą Praworządności