KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

25 edycja Time Project

Sześćdziesiąt dwie szkoły z 21 krajów na świecie i ponad 1000 uczestników wzięło udział w projekcie TIME PROJECT. Wśród nich było nasze liceum, 100 naszych uczniów i nasz szkolny klub UNESCO. Do projektu zostaliśmy zaproszeni 12 lat temu jako szkoła stowarzyszona UNESCO. W 2008 wzięliśmy udział w teście Unite the Nations. W tym roku braliśmy udział w dwóch webinarach, czterech wideokonferencjach, pisaliśmy blogi i uczestniczyliśmy w Unite the Nations. Jednym z organizatorów rocznicowej 25 edycji projektu jest Pani Renata Radzikowska, szkolny koordynator UNESCO i ambasadorka Time Project.

Dla uczestników projekt odbywał się w dniach 27 listopada – 4 grudnia 2020. Dla organizatorów przygotowania rozpoczęły się w lipcu 2020 i odbywały się online co tydzień. W ścisłej grupie organizującej wydarzenia rocznicowe znajdowali się także nauczyciele z Kanady, Tajwanu, Indii, Grecji, Chorwacji i Niderlandów.

Dla uczniów II LO udział w projekcie poprzedziły zajęcia z pisania blogów. Blogi, które przygotowali dotyczyły nierówności, ograniczenia użycia plastiku oraz pocovidowej przyszłości. Wiedza zdobyta podczas przygotowań blogów wykorzystana została do przygotowania prezentacji, którymi podzieliliśmy się 4 grudnia podczas wideokonferencji ze szkołą UNESCO z Novouralsk, Rosja, Vaels International School, Indie i BUCA Municipality Kızılçullu Science and Art Center, Turcja.

Tydzień z Time Project rozpoczęliśmy w piątek 27 listopada 2020. Wzięliśmy udział wraz z innymi uczniami ze świata w spotkaniu z profesorem Yi-Yuan William Su z National Chung Hsing University z Tajwanu dotyczącym problemu plastiku na świecie. Zakończyliśmy 24-godzinnym maratonem rozwiązując quiz składający się z 325 pytań z 25 lat projektu. Pytania dotyczyły kultury, literatury, historii, geografii i sportu krajów uczestniczących w projekcie. We wtorek 1 grudnia byliśmy gospodarzami spotkania z Sekretarz UNESCO w Holandii, panią Kathleen Ferrier.

Udział w projekcie daje nam, uczniom i nauczycielom, szansę na zweryfikowanie wiedzy i przekonań, otworzenie się na nowe postrzeganie świata oraz komunikowanie się z rówieśnikami w języku angielskim. Mając znajomych na świecie inaczej patrzymy na świat i jego mapę. Kolejna edycja projektu już za rok.

Webinar Time Project