W dniach 5-6 czerwca w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo PRODUKCIK 2018, w którym nasze miniprzedsiębiorstwa odniosły ogromny sukces, zajmując czołowe miejsca!

Celem konkursu jest wyłonienie najlepszej z młodzieżowych firm. Jest to duże wyróżnienie, ponieważ do finału z pośród ponad 300, kwalifikuje się 20. Na ocenę jurorów składają się m. in. pomysł na produkt, ogólne wrażenie podczas prezentacji, czy też przygotowanie merytoryczne podczas rozmowy twarzą w twarz z komisją. Okazało się, że wysiłki naszych „Arbuzów” po raz kolejny przyniosły ogromny sukces!

Zespół WOODEN, który w finale prezentowali: Mateusz Kabziński, Mikołaj Sygitowicz, Kacper Szulc oraz Kaja Kałuzińska zajął III miejsce, a zespół WTF – Wyszyjemy Twoją Fantazję w składzie: Kacper Gieszcz, Aleksandra Tulin, Weronika Słota, Natalia Przybylska – miejsce IV!
Nasi uczniowie musieli zmierzyć się w kilku konkurencjach m.in. zaprezentować stoisko, czy wykorzystać różne techniki sprzedaży.
Zapytani o dalsze plany odpowiedzieli, że w przyszłości zamierzają kontynuować swoje sukcesy związane z utworzonymi przez nich firmami, ale jak na razie priorytetem jest dla nich matura.
Miniprzedsiębiorstwo Wooden zajmowało się projektowaniem i wykonywaniem drewnianych muszek. Muchy były wykonywane z afrykańskiego drewna Bodo. Cechą, która wyróżniała ten zespół była personalizacja muszek. WTF-wyszyjemy twoją fantazję zajmowało się produkcją koszulek oraz bluz, zaprojektowanych przez swoich klientów. Można było je tworzyć poprzez specjalną aplikację. Warto nadmienić, iż oba miniprzedsiębiorstwa sprzedawały produkty na całym świecie – WTF współpracowało z klubem sportowym Aster, przygotowując spersonalizowane koszulki na Mistrzostwa Świata w tańcu nowoczesnym w Chorwacji!

Prowadzenie miniprzedsiębiorstwa jest wpisane w obecny od lat w II LO profil menedżerski. W ramach ekonomii w praktyce w bieżącym roku szkolnym w II Liceum działały 3 miniprzedsiębiorstwa. Oprócz „WOODEN” i „WTF”, swoją działalność prowadził również „Przystanek Monka”, który zajmował się działalnością gastronomiczną, przygotowując m.in. naleśniki, gofry, tosty i pierogi, których receptury bazowały na produktach bezglutenowych oraz olejach kokosowych.

Serdecznie gratulujemy sukcesu naszym reprezentantom oraz mgr Marioli Rychlik – opiekunce oraz specjalistce w prowadzeniu i przygotowaniu do konkursów naszych szkolnych miniprzedsiębiorstw!

Share This

Share this post with your friends!